Wintersport in Zermatt

Skiën en snowboarden op 360 km aan piste in Zermatt tussen 1620-3899 meter hoog.

Er kleven veel kleine minpuntjes aan Zermatt. As die er niet waren geweest, dan was het de perfecte plek geweest... het autovrije dorp, het waanzinnige uitzicht op de Matterhorn, de uitgebreide pistes die zich tot in Italië uitstrekken, de geweldige bergrestaurants en de garantie dat er (met goed weer) altijd en het hele jaar door wel wat te skiën valt. Het dorp ligt aan het hoofd van de vallei, omringd door de hoogste bergtoppen van Zwitserland, en was vroeger een rustige boerengemeenschap totdat het alpinisme opkwam. Tegenwoordig is het een bedrijvig stadje, en de reputatie van autovrij wordt ietwat teniet gedaan door de elektrische taxi’s en bussen die er rondscheuren om ale skiërs en snowboarders naar de vier pistegebieden te brengen. De belangrijkste skigebieden zijn de Rothorn, de Gornergrat en de pistes onderaan de Matterhorn (inclusief Schwarzee) die verbonden zijn met het Italiaanse Cervinia. De skigebieden zijn losjes met elkaar verbonden; de Gornergrat kunt u bereiken via een langzame maar mooi ritje op de tandradspoorweg naast het treinstation, en de Rothorn en Matterhorn worden aangedaan door liften die respectievelijk in het extreme noorden en zuiden van het resort vertrekken. Hoewel het zo op het eerste gezicht lastig lijkt om van plek naar plek te komen, is het dat niet, want met de alom beschikbare taxi’s, betrouwbare buslijnen en de oude vertrouwde benenwagen is het makkelijker dan het lijkt. Vanaf het centrum van het dorp kunt u de dag goed beginnen door op de Gornergrattrein te stappen (die al vroeg rijdt) en u naar de Rothorn- of Stockhorn-gebieden te begeven via Gant. Ook kunt naar Furi skiën om vanaf daar de Matterhorn te beklimmen. De nadelen van Zermatt? Het is duur, het is geen goed resort voor beginners, er is een aantal vlakke stukken op de Matterhorn-zijde, en het wil nog wel eens vreselijk koud worden in januari/februari.

Ski Zermatt from the Netherlands

De beste hellingen

Er zijn hier serieus lange afdalingen te vinden, met name de 17 km lange afdaling vanaf de bijna 4000 meter hoge top van de Klein Matterhorn, die via Trockener Steg en Furgg terug naar het dorp leidt. De afdalingen zijn vaak nog open nadat de meeste resorts het seizoen al hebben afgesloten. Ik raad ook de heuvels op de Stockhorn bij Triftji aan, hoewel die vaak niet tot en met eind februari nog toegankelijk zijn. Vanaf de Stockhorn en Rothorn lopen er 10 km lange afdalingen terug naar Zermatt.

Waar te eten en te feesten

Zermatt beschikt over een aantal van de beste bergrestaurants ter wereld en tientallen uitstekende etenstentjes in het dorp zelf. De kleine portie vissoep van het Chalet Etoile (+39 0166 940 220) buiten Plain Maison in Cervinia is niet alleen goedkoop en vullend, maar waarchijnlijk ook nog eens de beste vissoep die u waar dan ook ter wereld zult proeven, zeker boven de 2000 meter. De Chez Vrony (+41 27 967 25 52) onder Sunnegga, de Zum See (+41 27 967 2045) onder Furi, en de Fluhalp (+41 27 967 25 97) op de Rothorn zijn duur, maar hun faam is terecht. Veel mensen verzamelen zich voor de aprés-ski bij de Hennu Stall onder de Furi voordat ze Zermatt ingaan. In het dorp zelf kunt u bijvoorbeeld de Papperla, de North Wall Bar en het Hotel Poste aandoen voor een gezellig avondje uit. Voor chique diners in het dorp raad ik het Omnia hotel-restaurant (+41 27 966 71 71) en de jachtclub van Zermatt, Snowboat (+41 27 967 43 33) aan. Aan de andere kant van het spectrum heb je Sparky’s aan de Schluhmattstrasse, een betaalbaar en gezellig tentje met goed eten en een relaxte sfeer. Zermatt heeft ook goede Aziatische en fastfood-restaurants.

Uw bestemming bereiken

Met het openbaar vervoer

De beste bestemming voor toegang tot de pistes van het openbaar vervoer in dit skigebied Zermatt.Uit Nederland, zullen de meeste treinreizigers verandert bij Basel of eventueel Zürich.

  • Van Zurich de minste reistijd is 3 hrs 11 mins met slechts 1 veranderingen gaan via Visp.
  • Van Basel de minste reistijd is 3 hrs 24 mins met slechts 1 veranderingen gaan via Visp.

Indicatieve prijzen voor reizen naar Zermatt. Klik hier om de prijzen voor de andere bestemmingen te vinden.

Over de weg

  • De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 1018km en de reistijd is ongeveer 10 uren 20 min (Tsch).
  • De afstand vanaf Zurich is ongeveer 221 km en de reistijd is ongeveer 3 uren 50 mins.
  • De afstand vanaf Basel is ongeveer 229 km en de reistijd is ongeveer 3 uren 40 mins.
  • De afstand vanaf Berne is ongeveer 136 km en de reistijd is ongeveer 2 uren 40 mins.
  • De afstand vanaf Geneva is ongeveer 238 km en de reistijd is ongeveer 3 uren.

Voor actuele route-informatie kunt u het best gebruik maken van een kaart en naar de lokale wegomstandigheden informeren.

Klik hier voor een routebeschrijving op Google Maps.

Nabijgelegen oorden

Bestemmingen in de regio zijn Grächen en the resorts of Saastal, including Saas-Fee.

Weersvooruitzicht

Pistekaart van Zermatt

Skiën en snowboarden op Zermatt pistekaart

Grotere pistekaart van Zermatt

KaartVind een routebeschrijving van Google in een nieuw scherm of tabblad.


Een blik op de wintersportoorden in  Valais


Accommodatie in het resort en omliggende gebieden

Bekijk Waar te verblijven meer informatie aangaande de opties voor accommodatie.

Vind accommodatie op Bookings.com

3D-weergave

3D zermatt


zermatt

An English language version of this page is at Zermatt WinterSport.


Zermatt