Wintersport in Adelboden

Skiën en snowboarden op 205 km aan piste in Adelboden tussen 1068-2362 meter hoog.

Adelboden (de "nobele vloer") is een prachtig dorpje op een plateau aan het einde van de vallei. Met Lenk deelt het een enorm terrein, met daarop een goed park voor boarders en de GMP (Gran Masta Park) op Hahnenmoos. Vooral voor boarders is dit dan ook een van de beste oorden in Zwitserland, ondanks het feit dat de vallei op sommige plekken vrij vlak loopt. Naast de grootste pistes liggen er ook een paar kleinere gebieden aan de pas, en u kunt ook vanaf het kuuroord Lenk een trein nemen naar de omvangrijke pisten bij Zweisimmen op het 'Gstaad Mountain Rides'-circuit. De liftpas voor het Adelbodengebied geldt ook voor Kandersteg. Kandersteg is niet aan Adelboden verbonden met pisten, maar door middel van een off-pistebaan vanaf Engstligenalp, waarnaar u terug kunt rijden met de bus. Adelboden was de bestemming van Sir Henry Lunns eerste wintersportvakantie, maar is sindsdien om onverklaarbare redenen uit de mode geraakt; Adelboden heeft een fantastische verscheidenheid aan goede hellingen en betere sneeuwzekerheid dan je zou verwachten. Hoewel het nachtleven behoorlijk gemoedelijk is, zijn er een hoop manieren om je te vermaken buiten de piste om, wat het een goede bestemming maakt voor mensen die niet snowboarden of skiën. Het resort gaat vroeg in januari open, rond de tijd dat de wereldkampioenschappen slalom en reuzenslalom worden gehouden op de Chuenisbärgli, één van de moeilijkste uitdagingen op het hele FIS-circuit. In die week heerst er een steevast een levendige feestsfeer rond het resort.

Ski Adelboden from the Netherlands

De Hörnli-route is een makkelijke winterwandeling van 6 km langs een geruimd, afgebakend pad. Vanaf het noordelijke uiteinde van de hoofdstraat van Adelboden komt u langs de gehele route prachtige uitzichten tegen, en komt u uiteindelijk weer terug in het dorp.

De beste hellingen

De belangrijkste hellingen, waaronder de wereldkampioenschapsafdaling op Chuenisbärgli, zijn gemakkelijk te bereiken vanaf Adelboden. Het resort heeft een groot aanbod aan pisten voor skiërs van alle niveaus, waarvan de meeste uitdagende pistes boven Geils lopen. Er zijn een paar behoorlijk lange afdalingen, maar de meeste daarvan zijn af en toe best vlak, en de beste lange afdeling is toch wel die van 5,5 km (hoogteverschil 700 m) van Lavey naar Aebi. Ook zijn er een hoop freeride-plekken aanwezig; ik genoot persoonlijk erg van de delen vanaf de rode route 85 naar Bergläger. De busritten naar Elsigenalp en Engstligenalp zijn het ook zeker waard. Ongeveer elk half uur vertrekt er een bus van het busstation in Adelboden naar Unter dem Birg in Engstligenalp. De rit duurt ongeveer 20 minuten en er is meer dan genoeg parkeergelegenheid bij het onderste station om uw auto kwijt te kunnen. Het Engstligenalp-plateau heeft een speciaal freeride-gebied (met eigen Facebookgroep!) en het langste sneeuwseizoen van het hele gebied, en is een plek met maagdelijk, betrouwbaar sneeuw. Het gebied is ook geweldig geschikt voor toerskiën, bijvoorbeeld vanaf de Wildstrubel, waarvandaan je helemaal kunt afdalen naar - er rijdt een bus terug naar Adelboden. Het is er nooit druk; het enige nadeel is dat je een kabelbaan terug moet nemen aan het einde van de dag. Elsigen-Metch is vooral erg handig voor Frutigen, en haar hellingen, met ongeveer 30 km piste en een groter hoogteverschil dan in Adelboden zelf, zijn het dichtst bij voor mensen die met de auto het gebied in rijden. De afdalingen bij Elsigenalp (2344 m) en Metschalp (2142 m) zijn bereikbaar met de lift vanaf Elsigbach, die ook ruim voldoende gratis parkeergelegenheid biedt. De bus rijdt in de winter elk uur van Frutigen naar Elsigbacg. Hij vertrekt op het uur en doet er ongeveer 25 minuten over om op de plaats van bestemming te komen. Soms laden en lossen de bussen ook bij de lift aan de voet van de Metschalp, maar dan is de reis langer en de bergen zijn met elkaar verbonden. Een aanbevolen afdaling is van Elsighorn helemaal naar Elsigbach, met een hoogteverschil van 950 m. Er zijn ook een paar speciale skigebieden die alleen voor Adelboden respectievelijk Lenk zijn, en verrassend veel variatia bieden, al liggen ze allemaal onder de 2000 m. Ik ben zelf een groot fan van de Tschentenalp: deze heeft lange, rustige afdalingen en een hoop ruimte voor freeriden. Ook is er een relatief makkelijke, maar wel smalle, ongecontroleerde route terug naar Adelboden.

Waar te eten en te feesten

Voor echt bergeten bevel ik Restaurant Aebi aan (+41 33 673 13 56) op de Aebi-Oey-piste. Een goede plaats om elkaar te ontmoeten is de Wunderbar op de Hahnenmoos-Geils-piste. ’s Avonds zijn de Berna Bar en Alte Taverne de leukste kroegen.

Uw bestemming bereiken

Met het openbaar vervoer

De beste bestemming voor toegang tot de pistes van het openbaar vervoer in dit skigebied Adelboden, Mineralquelle. Het resort werkt het Snow'n'Rail regeling, het verstrekken van een korting van 20% op de gecombineerde reisbiljet en skipas. Uit Nederland, zullen de meeste treinreizigers verandert bij Basel of eventueel Zürich.

  • Van Zurich de minste reistijd is 2 hrs 32 mins met slechts 2 veranderingen gaan via Bern / Frutigen.
  • Van Basel de minste reistijd is 2 hrs 35 mins met slechts 2 veranderingen gaan via Bern / Frutigen.

Indicatieve prijzen voor reizen naar Adelboden, Post. Klik hier om de prijzen voor de andere bestemmingen te vinden.

Over de weg

  • De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 866km en de reistijd is ongeveer 8 uren 12 min.
  • De afstand vanaf Zurich is ongeveer 163 km en de reistijd is ongeveer 2 uren 10 mins.
  • De afstand vanaf Basel is ongeveer 158 km en de reistijd is ongeveer 2 uren.
  • De afstand vanaf Berne is ongeveer 65 km en de reistijd is ongeveer 1 hr.
  • De afstand vanaf Geneva is ongeveer 236 km en de reistijd is ongeveer 2 uren 45 mins.

Voor actuele route-informatie kunt u het best gebruik maken van een kaart en naar de lokale wegomstandigheden informeren.

Klik hier voor een routebeschrijving op Google Maps.

Nabijgelegen oorden

Andere Resorts in het skigebied bevatten Kandersteg, Lenk i. S. en Gstaad.

Weersvooruitzicht

Pistekaart van Adelboden

Pistekaart Adelboden