En hoe kom ik veilig aan

De Alpenoorden die het makkelijkst te bereiken zijn via de weg, het spoor en de lucht.

( Klik hier voor informatie over de beste routes naar de resorts vanuit Zwitserland zelf.)

Sneeuw en spoor

Gare du NordAls u zich zorgen maakt over de ecologische impact van uw wintersport, dan is het misschien interessant om te weten dat een gemiddelde trip van Nederland naar Davos met de trein, de auto of het vliegtuig respectievelijk 17 kg, 127 kg en 116 kg CO2 uitstoot (Bron : EcoPassenger ). CO2 is een gas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde, en er dus voor zorgt dat steeds minder wintersportresorts het hoofd boven water kunnen houden. Anders gezegd, het is vanuit een ecologisch oogpunt – maar ook in andere opzichten – veruit het meest verantwoord om te trein te nemen.

Op de Duitse, Nederlandse en zeker Zwitserse spoorwebsites is het makkelijk om voor elk resort een route te vinden. Mijn favoriete optie is de slaaptrein van City Night Line, omdat je daarmee ’s avonds uit Nederland kunt vertrekken om vervolgens de volgende ochtend al op te piste te staan. Andersom kunt u op de dag van vertrek nog optimaal van uw laatste dag genieten en toch de volgende ochtend vroeg alweer in Nederland zijn.

Als u overdag reist, moet u voor veel bestemmingen overstappen in Parijs. Parijs is de enige stad waar u tijdens een overstap moet wisselen van stations: moet namelijk dwars door de stad, vanaf Gare du Nord naar ofwel Gare de L’Est ofwel Gare de Lyon. Als u via Gare de Lyon reist, neem dan de RER-lijn D vanaf perron 44 langs twee haltes. Gare de L’Est is op tien minuten loopafstand van Gare du Nord. Beide stations kunt u ook met de metro bereiken. Vanaf Parijs kunt u de TGV nemen naar Genève (voor west-Valais en Vaud), of in een andere richting naar Bazel (voor resorts in het Berner Oberland) of Zürich (voor resorts in de oosterlijke Zwitserse Alpen). Vanaf daar kunt u overstappen op de uitstekende en betrouwbare Zwitserse Spoorwegen om naar uw eindbestemming te komen. Het is zeker mogelijk om te ontbijten op London St. Pancras en te dineren in Wengen, Davos, Zermatt of Verbier (of natuurlijk in één van de tientallen andere oorden) met een totale reistijd van slechts 10 of 11 uur.

Er zijn veel goede aanbiedingen te vinden voor het openbaar vervoer in Zwitserland. Er zijn verschillende passen en overstaptickets die alleen binnen het land gelden en die u alleen kunt aanschaffen vóór uw aankomst in Zwitserland – bekijk de details hier. Het is waarschijnlijk het meest voordelig om gebruik te maken van de Snow’n’Rail-aanbieding zodra u in Zwitserland bent aangekomen. Deze aanbieding verschaft u ongeveer 20% korting op treintickets en liftpassen. Meer informatie is te vinden bij deelnemende resorts op deze website of hier. Over het algemeen zijn Zwitserse bussen en treinen zo gebouwd dat ze ook uw wintersportspullen kunnen meenemen. Als u op een ochtend in het weekend het centrale station van Zürich bezoekt, krijgt u wellicht het gevoel dat de ganse wereld op dat moment een trein naar de pistes pakt – gelukkig is het, omdat er zo veel verschillende skibestemmingen zijn, bijna nooit het geval dat u noodgedwongen moet staan in de trein of voor de skilift moet wachten.

Onze metgezel website, Snow and Rail, geeft resorts in andere landen je kunt krijgen door alleen de trein.

Sneeuw en lucht

De meeste grote luchtvaartmaatschappijen verzorgen vluchten naar grote Zwitserse luchthavens, zoals Bazel, Genève en Zürich, waarvandaan u gemakkelijk kunt overstappen op het openbaar vervoer.

Sommige luchtvaartmaatschappijen brengen extra kosten in rekening voor skispullen, maar dit verschilt per maatschappij – vraag dit dus na. De enige maatschappij waarbij u uw wintersportspullen altijd gratis mee kunt nemen is Swiss Airways. Als u niet met deze maatschappij vliegt (of zelfs als u dit wel doet), is het misschien handig om uw skispullen tegen een kleine betaling door de Zwitserse Spoorwegen vanaf het vliegveld naar uw resort te laten brengen. Veel hotels zijn zelfs bereid de bagage voor u op te halen en die op uw kamer te zetten. Als dat geen service is! Volg deze link voor meer informatie.

Het openbaar vervoer is over het algemeen ook de beste manier om uw bestemming te bereiken vanaf het vliegveld: taxi’s in Zwitserland zijn namelijk niet goedkoop, en het openbaar vervoer loopt zeer efficiënt. De vliegvelden van Genève en Zürich hebben zelfs hun eigen treinstations, maar in Bazel – waar dit niet het geval is –is de busrit naar het station ook een makkie. Vergeet alleen niet om de Zwitserse (en niet de Franse) uitgang te nemen vanaf de bagagehal.

Er rijdt ook een shuttlebus van Zürich naar LAAX.

Sneew en uw banden

Als u wilt autorijden in Zwitserland, vergeet dan niet dat u een vignet nodig heeft om de Zwitserse snelwegen op te kunnen. Zo’n vignet kunt u kopen aan de grens of bij servicestations vóór de grens, kost SFr 40, en is voor een jaar geldig.

Het is niet verplicht om met winterbanden te rijden in Zwitserland in de winter, maar het wordt wel sterk aangeraden. In sommige naastgelegen gebieden in de buurlanden van Zwitserland is het namelijk wel verplicht, alhoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik zelf geen winterbanden heb en toch elk seizoen verschillende resorts bezoek, afhankelijk van de wegomstandigheden. In sommige hooggelegen resorts is het misschien zelfs nodig om sneeuwkettingen op uw banden te hebben, zeker op smalle landweggetjes. Ook is het in Zwitserland verplicht om altijd de koplampen aan te hebben, ook overdag. Wat hard rijden betreft: er zijn maar weinig flitspalen, maar de boetes voor overtredingen kunnen behoorlijk fiks zijn.

Wintersportpakketten voor Zwitserland

Ik zal niet alle reisbureaus opnoemen die wintersportpakketten voor Zwitserland aanbieden, want dat doen ze vrijwel allemaal, alhoewel zulke aanbiedingen meestal wel beperkt zijn tot de meest beruchte bestemmingen – Davos/Klosters, Jungfrau, Saas-Fee, Verbier en Zermatt. Hoe geweldig deze oorden ook moge zijn, Zwitserland heeft nog veel meer fantastische en verborgen wintersportjuweeltjes om te ontdekken. Het geweldige aan Zwitserland is juist dat het zo eenvoudig is om uw eigen skivakantie samen te stellen: vervoer en accommodatie is eenvoudig apart te boeken en het is ook zeker mogelijk om in één vakantie meerdere resorts van wereldklasse aan te doen. Als u zich goed inleest op deze website zou het helemaal appeltje-eitje moeten zijn, maar als u meer persoonlijk advies wilt, dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen via de link onderaan deze pagina.